Kokosový olej se dá využít jako potravinový doplněk za studena i za tepla. Je stálý i při vysokých teplotách a proto vhodný pro tepelnou úpravu jídel.

Kokosový olej se nejčastěji vyrábí z ručně sbíraných kokosových ořechů na Srí Lance. Kokosová  dužina je po jemném osekání rozprostřena na slunci, aby se vysušila. Následně se z dužiny za studena lisuje olej té nejvyšší kvality.

Pro svoji typickou chuť a vůni jej odborníci nejvíce doporučuji na přípravu sladkých jídel jako např. na smažení palačinek anebo do asijských receptů, jako např. do rizota. Má lahodnou chuť i vůni a pokud je za studena lisovaný (panenský), uchovává si vitaminy A, C a E. Také obsahuje lidskému tělu prospěšné mastné kyseliny, především kyselina laurová, která je důležitou složkou mateřského mléka.

Kokosový olej bývá nazýván „nejzdravějším olejem na zemi“ a ne zřídka bývá spojován i s tajemstvím dlouhověkosti.

Je ideální také pro použití v kosmetice, například na přípravu krémů nebo zubní pasty. Kokosový olej pleť vyživí, hydratuje a je skvělý i na atopickou pleť nebo na velmi suchá místa, jako jsou lokty nebo paty. Nejlepší je vmasírovat ho do ještě vlhké pokožky hned po koupeli. Olej rozpustí i voděodolná líčidla a klidně ho můžete používat i na oči.

Během dne můžete olej využít jako balzám na rty. Anebo cukrový scrub – stačí smíchat kokosový olej s trochou třtinového cukru, a máte skvělá peeling na suchou a popraskanou pokožku rtů. Stačí jen olíznout, ňam!

Beze zbytku se vstřebává hluboko do pokožky, a to přímo do buněčné struktury spojujících tkání, je vysoce efektivní při hojení a odstraňování vad, jako jsou jaterní skvrny, vrásky nebo jizvy. Kokosový olej také spoluvytváří ochrannou bariéru před choroboplodnými bakteriemi a díky vysokému obsahu antioxidantů napomáhá předejít a zpomalit poškození naší pleti zapříčiněné volnými radikály. Je velmi jemný a proto vhodný pro citlivou dětskou pokožku. Výborné je také používání kokosového oleje po holení.